Waarom VXX en UVXY op lange termijn altijd verlieslatend zal zijn

Wie de lange termijn grafiek van volatility ETF's als VXX en UVXY erop naslaat, trekt grote ogen. Het is een denderende rit richting afgrond.

De prijsevolutie van deze etf's hangen af van drie zaken: het stijgen en dalen van de VIX futures, de mate van contango van de futures en de jaarlijkse beheerskost die betaald moet worden aan de uitgever van deze speeltjes.

De VIX is een wiskundige formule. In de praktijk is het dan ook bijna onmogelijk om de VIX te spiegelen door de onderliggende waarden aan te houden. Deze bestaan namelijk uit alle SPX opties met een bid en ask die volgens een bepaalde verhouding worden opgenomen uit de eerste twee maandopties. Het zou een huzarenstukje zijn om de VIX perfect te kopiëren omdat hiervoor constant opties moeten verkocht en gekocht worden en dus in de praktijk niet toepasbaar is.

Rechtstreeks beleggen in de VIX is dus onmogelijk, maar met derivaten als futures en opties kan het wel. De waarde van zo'n future komt tot stand door vraag en aanbod van de marktpartijen (kopers en verkopers). Als de VIX op 12 noteert en de future voor de volgende maand op 14, dan betekent dit niets meer dan dat de kopers en verkopers overeenkomen een verplichting op de nemen tegen deze prijs. De koper denkt dat een hogere koers mogelijk is, en de verkoper gokt op een lager stand dan 14. Dit is dus exact hetzelfde als hoe de prijs van een aandeel tot stond komt.

Bij een lage VIX-stand staan de futures hoger geprijsd. Dit noemt men contango.

De reden hiervoor is dat de verkopers een zekere premie willen voor het verstrekken van een verzekering in slechte tijden. Want dat is het ook. Als de beurs corrigeert, stijgt de VIX (future) en moet de verkoper over de brug komen om de tegenpartij uit te betalen.
VIX is ook mean-reverting, wat betekent dat er een soort van onzichtbare zwaartekracht de VIX terug naar beneden trekt als hij erg hoog staat en naar boven als hij op de bodem rust. Dat is de reden waarom bij een lage VIX-stand de futures verder in tijd telkens hoger genoteerd staan en bij een hoge VIX de futures lager staan (wat we backwardation noemen).

Op korte termijn volgen de VXX en UVXY de schommelingen van de VIX. Als de beurs daalt, stijgt de VIX en stijgen ook de bovenstaande etf's. Dit echter niet één-op-één. Zo is het perfect mogelijk dat de beurs stijgt, maar de VIX ook stijgt of dat de beurs daalt en de VIX dit ook doet. In de meeste gevallen is er echter een negatieve correlatie tussen de VIX en de aandelenmarkt.

Waar op dag- en weekbasis de prijsevolutie nauw samenhangt met de bewegingen in VIX is er op lange termijn een andere kracht die bepalend(er) is. Dit is contango. Als de VIX-future op 14 staat en de index op 12, dan zal bij een gelijkblijvende VIX-stand de future elke dag een stukje minder waard worden om op de vervaldag exact hetzelfde te zijn. Wie zo'n future heeft gekocht (of dit doet via een etf) verliest 2$ op de aankoopprijs van 14$ (of 14% per maand) wanneer de VIX op 12 sluit. Wanneer de futures dus te duur geprijsd staan, dan is dit op lange termijn een verliespost die aardig oploopt. En laat dat nu net de reden zijn waarom VXX en UVXY ondanks korte termijn spectaculaire winsten, op lange termijn (door contango) verlieslatend zullen zijn.

Er kan geld verdiend worden met een long positie in VXX of UVXY, maar dan moet er wel sprake zijn van een correcte timing. Omgekeerd betekent dit ook niet dat een short positie zonder een goed money managementsysteem winstgevend zal zijn. Wie zonder goed na te denken short posities inneemt, zal zeker op een dag zijn account zien ontploffen bij de eerstvolgende aandelencrash (en dus bijhorende VIX explosie). Maar meer daarover in een ander blogpost.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Optiestrategie in VIX-opties als bescherming tegen een correctie op de aandelenmarkt

Is het shorten van VXX (of UVXY) de perfecte trade?