Gemiddeld dagelijks volume VIX-futures, VIX-opties en SPX opties. Nieuwe records in 2017.

Optiebeleggers kennen de Cboe erg goed als een van de grootste derivatenbeurzen ter wereld. Maar de Cboe is voor ons, beleggers in volatiliteit, natuurlijk vooral gekend als de eigenaar van de VIX futures en opties. Als je een optie op Apple wil kopen kan deze uitgevoerd worden op de ongeveer 10 optiebeurzen in Amerika, wil je een VIX-optie of -future handelen dan kan dit uitsluitend op de beurs van Cboe. Dit geldt trouwens ook voor de SPX opties die vooral onder de institutionele belegger erg populair is.

Als monopolist hebben zij de afgelopen jaren de interesse in hun producten sterk zien toenemen. De vraag naar hun producten was zo sterk dat in 2017 opnieuw enkele records gesneuveld zijn.

SPX opties

Zoals hierboven vermeld, zijn de SPX opties geliefd bij de professionele beleggers. Omdat zij met grote bedragen werken, is voor hun liquiditeit erg belangrijk. Laat dat nu net geen probleem zijn in deze markt. Een pensioenfonds met enkele miljarden in beheer zal in principe weinig problemen ondervinden om een bepaalde optiestrategie te plaatsen in de SPX opties. De onderliggende waarde van deze opties steeg verder in 2017 en bedraagt een nu een gemiddeld (duizelingwekkende) bedrag van 280 miljard dollar per dag.

VIX opties

Ondanks de lage VIX en weinig calamiteit op de USA aandelenmarkt was het opnieuw een recordjaar voor de VIX opties. Van heinde en ver komen beleggers zich hier inkopen om te speculeren op volatiliteit. In 2017 werden er gemiddeld per dag meer dan 700.000 opties verhandeld. Zelfs grote beleggers die in één hap 100.000 contracten wil kopen of verkopen, kan hier zonder al te veel problemen terecht. Net zoals de SPX, een paradijs voor de institutionele belegger die met grote volume werkt. Een mooi voorbeeld hiervan, is hier te vinden.

VIX futures

De VIX-futures etp's als SVXY, XIV, VXX, UVXY,... kenden de afgelopen jaren een sterke groei. Deze toename van belangstelling had uiteraard als gevolg dat er meer gehandeld wordt in de onderliggende waarde (namelijk de VIX futures). Maar ook los daarvan werd er meer rechtstreeks gehandeld in deze future en dat vertaalde zich in (ook hier) nieuwe records. Bijna 300.000 contracten gingen dagelijks over de toonbank.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom VXX en UVXY op lange termijn altijd verlieslatend zal zijn

2017 was een uitstekende beursjaar voor de short volatiliteitsbelegger, maar zal geen herhaling krijgen in 2018.