Optiestrategie in VIX-opties als bescherming tegen een correctie op de aandelenmarkt

Het zal niemand ontgaan zijn, dat de S&P 500 het nieuwe jaar uitstekend gestart is. Dit is geen verrassing, want ook het jaar 2017 was een topjaar waar elke maand met groene cijfers werd afgesloten.

Stijgende beurzen zorgt voor een goede nachtrust, maar wat met je aandelenportefeuille als er plots wel een (kleine) correctie zich aandient? Volatiliteit clustert en dus is de kans op een verderzetting van de huidige lage VIX-standen en rust op de aandelenmarkt groot. Niettemin voelt menig belegger zich net dat beetje meer comfortabel als de beursrit de komende maanden met een zekere bescherming kan worden aangevat. Vandaar dat wij met VIX-opties een positie hebben ingenomen die wat winst (en dus verzachting van de pijn) kan opleveren als de opgaande markten stokt en er zich een (beperkte) correctie zou voordoen. Dus de hierna beschreven optiestrategie is niet zozeer een zuivere speculatieve positie, maar wel een (gedeeltelijke) bescherming van een reeds bestaande aandelenportefeuille.

Afgelopen woensdag hebben wij de VIX februari 12 put verkocht voor 138$, de februari 15 call gekocht voor 73$ en tweemaal de februari 25 calls geschreven voor 27$ per stuk. Deze optieconstructie is gelijkaardig en wat de big boys doen in de VIX opties.
Er is een credit van 119$, wat maakt dat een VIX-expiratie onder de 10.81 een verlies betekent. De maximale winst ligt op 25, wat een winst van +1.100 dollar oplevert. Het grootste risico ligt voorbij de 35 strike, waar een één-op-een verlies wordt gerealiseerd met de VIX. Bij een gezonde correctie op de beurzen zal in principe de 35 strike niet genomen worden en deze hedge weldgelijk een bepaald rendement opleveren. Krijgen we echter te maken met een black swan gebeurtenis (oorlog met Noord-Korea bijvoorbeeld) dan wordt dit een verliespost. Vandaar dat ik in het begin ook zei dat dit een gedeeltelijke bescherming is, bij normale beursomstandigheden. Geloof je dat de volgende correctie een zware klap zal zijn, dan is dit niet de juiste optiestrategie voor jou. In dit geval kan je bijvoorbeeld de tweede geschreven optie op strike 35 weglaten. In dit geval zal een VIX die door het dak gaat je weliswaar geen verdere winst opleveren, maar je klikt wel je winst van +1100 dollar vast.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom VXX en UVXY op lange termijn altijd verlieslatend zal zijn

Gemiddeld dagelijks volume VIX-futures, VIX-opties en SPX opties. Nieuwe records in 2017.

2017 was een uitstekende beursjaar voor de short volatiliteitsbelegger, maar zal geen herhaling krijgen in 2018.