Belangrijke wijzigingen in SVXY en UVXY.

De afgelopen weken is veel gebeurd in de wereld van het volatiliteitsbeleggen. Eén van de grootste fondsen (XIV) heeft na een koersval van meer dan 90% zijn deuren gesloten. Een deel van deze beleggers heeft hiermee de schrik van hun leven gekend en zijn (al dan niet definitief) uit deze vorm van beleggen gestapt. De restgroep heeft hun vermogen naar SVXY gebracht om de gerealiseerde verliezen alsnog hopend goed te maken of vanuit het lange termijn geloof in de waardecreatie van dit soort producten.

De klap van begin februari heeft de uitgevers van dit soort producten aan het denken gezet. In het belang om de instroom van hun eigen hoge beheerskosten te vrijwaren, maar ook in dat van de beleggers zijn er belangrijke wijzigingen aangebracht aan de SVXY en UVXY.

De SVXY belegt nu niet meer de volledige eigen inleg in het shorten van VIX futures, maar heeft de hefboom verlaagd naar 0.5. Momenteel hebben beleggers hierin zo'n 700 miljoen dollar weggezet, maar er wordt enkel maar posities ingenomen voor 350 miljoen dollar. De voorgaande grafieken van winst en verlies zijn dus niet langer van toepassing. Beleggers zullen in hoogdagen op minder rendement moeten rekenen, maar daar staat tegenover dat toekomstige verliezen ook minder groot zullen zijn.

Iets gelijkaardigs heeft zich ook in de UVXY voorgedaan. Waar men hiervoor een hefboom van x2 kon realiseren, is dit nu beperkt tot x1.5. Ook hier geldt dat in goede dagen er minder verdiend zal worden, maar in slechte dagen het verlies net iets dragelijker zal zijn...

Het is aan u als belegger om uit te maken of deze ontwikkeling eerder positief dan wel negatief beoordeeld moeten worden...

Ik vermoed dat door deze aanpassing VXX nog meer aan populariteit zal winnen. Het is en blijft de belangrijkste speler op deze markt. In de aandelenhandel gaan grote volumes om, maar ook in de opties hierop gaan dagelijks enkele honderdduizenden contracten over de toonbank, wat de VXX in de top 10 (en zelfs meestal top 5) plaatst van ETF's met het hoogste volume in optiecontracten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom VXX en UVXY op lange termijn altijd verlieslatend zal zijn

Gemiddeld dagelijks volume VIX-futures, VIX-opties en SPX opties. Nieuwe records in 2017.

2017 was een uitstekende beursjaar voor de short volatiliteitsbelegger, maar zal geen herhaling krijgen in 2018.