Een beter alternatief voor het rechtstreeks shorten van VXX of UVXY

Meer en meer beleggers raken vertrouwd met financiële instrumenten die inspelen op de beweging van de VIX. Er gaan miljarden dollars rond in ETF's als VXX, UVXY en SVXY.

Het juiste instapmoment in een long positie kan je inleg vervijfvoudigen tot zelf vertienvoudigen. En dat op momenten dat de rest van de aandelenmarkt hevig bloedt. Dit verklaart het succes van deze producten. Zeker in een opgaande markt verwacht iedereen een correctie en is het heel aanlokkelijk om bijvoorbeeld wat VXX te kopen. Het probleem is echter dat stijgende markten vaak gevolgd worden door een verder stijgend koersverloop, maar vooral dat de prijs die je betaalt als je foutief bent erg hoog is. Deze lange termijn grafieken spreken voor zich.

Dan maar shorten? Als je alle stormen kan doorstaan (die er zeker zullen komen) zal dit een winstgevende strategie zijn. Maar ook hier zijn er belangrijke consequenties van een short positie die wanneer men onzorgvuldig of ondoordacht te werk gaat je volledig vermogen zullen verwoesten. Zo kan de VXX in tijden dat de aandelenmarkt crasht gemakkelijk maal 600% gaan en UVXY maal 1500%. Dat laatste betrof de "oude UVXY". Het nieuwe model dat in de etalage staat heeft geen hefboom van 2, maar van 1.5. Neemt niet weg dat beide monsters zijn die allesvernietigend kunnen zijn voor zij die een te grote allocatie van hun vermogen hierin toevertrouwen. Zelfs een 10% van je kapitaal in VXX kan je dwingen tot een liquidatie van je portefeuille. Stel je hebt 10.000$ en je short VXX voor 1.000$ dan zal je (als de geschiedenis zich herhaalt (maar het eindresultaat kan ook veel slechter uitvallen)) op een gegeven moment voor 4.000$ à 5.000$ in het rood staan. Maar daarmee is de zaak nog niet afgelopen. Op deze positie moet je een margin aanhouden van (gemiddeld genomen) 5.000$ wat dus betekent dat voor een intitiële inleg van 1.000$ je in het slechtste geval een budget moet zien vrij te maken van 10.000$ (5.000$ verlies + 5.000 margin). Hou er ook rekening mee dat er een shortvergoeding moet betaald worden. Dit zal (afhankelijk van tijdstip en broker) een vijftal procent zijn. Die vijf procent betaal je bij aanvang op je 1.000$, maar nadien wordt dit aangerekend op de hogere koers, dus op die 5.000$. En nog is het slechte nieuws nog niet voorbij. Je kan je aandelen enkel shorten als er voldoende mensen zijn die hun aandelen uitlenen. Goed mogelijk dat je niet voor de volledige looptijd deze short zal kunnen aanhouden.Ook al zou je de dolle rit kunnen uitzitten, dan nog kan het je onmogelijk gemaakt worden om te herstellen van je verlies als je shorts worden teruggetrokken.

Voor de meeste beleggers is het interessant om weliswaar op deze golf te kunnen surfen, maar de risico's wat in te perken. Het goede nieuws is dat dit kan met opties. Zeker de VXX heeft een uitstekende optiemarkt, waar enkele honderdduizenden opties op dagbasis verhandeld worden. Zo werden er gisteren bij een koers van 27$ ongeveer 270.000 opties verhandeld. Dergelijke volumes leidt tot kleine bid-aks spreads en dus ideaal voor de belegger om hierin actief te worden.

Dit alles heeft tot gevolg dat het kopen van een put optie of put spread een meer dan valabele keuze is om de VIX (futures) te shorten. Of, en dat is wat ik vaak doe, is het verkopen van een call spread nadat de VIX een felle opstoot naar boven gemaakt heeft. Ook hier geldt dat ten alle tijden de positie klein moeten gehouden worden. Het is niet omdat de VIX hoog staat dat een terugval onmiddellijk voor de deur staat. Wat de hoogte in gaat, kan altijd nog hoger of kan voor een lange tijd aan deze koers blijven plakken. Om je positie door te rollen of eventueel uit te breiden aan interessante prijzen heb je voldoende vrije cash ter beschikking nodig.

Het rechtstreeks shorten van VIX futures of via een ETF als VXX is een interessante beleggen, maar enkel voor de geïnformeerde belegger en als je je position size in de juiste grootte kan houden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom VXX en UVXY op lange termijn altijd verlieslatend zal zijn

Gemiddeld dagelijks volume VIX-futures, VIX-opties en SPX opties. Nieuwe records in 2017.

2017 was een uitstekende beursjaar voor de short volatiliteitsbelegger, maar zal geen herhaling krijgen in 2018.