Een succesvolle hedge met VIX-opties door onrust op de aandelenmarkt

Het zal de actieve handelaar niet ontgaan zijn dat het deze week wat gerommeld heeft op de aandelenmarkt. De S&P ging 3.85% in het rood. Als het hier regent, stormt het op de markt van de VIX-derivaten.

De VIX steeg met ongeveer 50% en sleurde de hele meuk VIX-futures mee de hoogte in. Al deze future staan momenteel onder de spot price en de backwardation heeft momenteel rugwind voor de long volatility ETP's als VXX en UVXY. Deze twee ETP's konden profiteren van een hogere VIX en boekten een winst van respectievelijk 19% en 38%. De SVXY, heel populair bij de kleine belegger, maakte 18% verlies en schudt zo opnieuw aan de boom van gemakkelijke winsten het afgelopen jaar. Beleggers in dit instrument weten plots weer dat bij goede marktomstandigheden er grote winsten in het verschiet liggen, maar bij elke opschudding in de markt er onmiddellijk diep gesneden wordt en het bloed naar buiten gutst.

Op dergelijke dagen is het een stormloop op de VIX opties. Opnieuw werd een record neergeschreven. Liefst 4.3 miljoen opties veranderden van eigenaar op die dag.
Wij waren ook actief in deze opties. In deze bogpost kon u nog lezen hoe we een kleine hedge hadden opgezet in de VIX opties. Aan de huidige koersen vonden wij een mooi uitstapmogelijkheid voor onze optieconstructie. Bij het openen ontvingen wij een credit van 119$ en vrijdag werd de positie gesloten voor nog eens 80$ credit. In totaal werd dus een winst gemaakt van bijna 200$. Wij hadden zo twee constructie in portefeuille, wat dus een opbrengst van 400$ betekende.

De vraag stelt zich nu hoe we ons de komende dagen zullen positioneren. Ja, de futures staan nog in backwardation, wat ongunstig is voor de shorters, maar het is ook niet ondenkbaar dat de vele kopers die de vorige dipjes gretig inkochten opnieuw zullen toeslaan en aldus de onrust opnieuw de kop indrukken. Een kleine short volatility behoort tot de mogelijkheden. Om onszelf wat marge te geven,  zal dit naar alle waarschijnlijkheid gebeuren door een OTM call te schrijven op de VXX of UVXY. Hou er uiteraard rekening mee dat handelen in VXX en zeker UVXY erg risicovolle posities zijn en een voldoend groot budget voorhanden moet zijn om deze constructies aan te gaan en verliezen op te vangen indien deze zich voordoen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom VXX en UVXY op lange termijn altijd verlieslatend zal zijn

Gemiddeld dagelijks volume VIX-futures, VIX-opties en SPX opties. Nieuwe records in 2017.

2017 was een uitstekende beursjaar voor de short volatiliteitsbelegger, maar zal geen herhaling krijgen in 2018.